Program

RésztvevőkKutatási programunk korunk egyik legnagyobb társadalmi-gazdasági kihívását jelentő betegségének, a demenciának a prevencióját, ezzel együtt a szellemi képességek hanyatlásának késleltetését tűzte ki céljául, a lehető legkorábbi diagnózis és az egyénre szabott intervenciók lehetőségeinek feltárásával.
Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt a demencia előfordulásának gyakorisága, és drámai méreteket öltött annak családokra, társadalomra, gazdaságra, és egészségügyre gyakorolt hatása. Napjainkra a demencia világszerte legkevesebb 50 millió embert sújt, és ha a jelen trendeken nem sikerül változtatni akkor a demenciával szenvedők száma 2050-re meg is triplázódhat. Mivel a demencia gyógyszeres kezelése nem megoldott és ezen a területen lényeges előrelépés nem is várható a következő években, világszerte fokozott erőfeszítéseket tesznek a demencia minél korábban történő azonosítására és megelőzésére. Elsődleges fontosságú, hogy minél előbb feltárásra kerüljön a betegségre hajlamosító tényezők jelenléte, mivel a legújabb kutatási eredmények alapján az egyénre szabott életviteli intervenciók segítségével a kognitív képességek korral történő hanyatlása akár évekkel késleltethető.

ProgramKutatási program elemei:

  • Mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) biomarker fejlesztés, mely az RRF-2.3.1-21-2022-00015 azonosító számú Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium (PharmaLab) c. projekt támogatásával valósul meg.Kognitív tesztek fejlesztése
  • Vérmintából nyert gyulladásos markerek vizsgálata
  • Alvási EEG vizsgálat