Új kutatási projekt indul a COVID-19 okozta neurológiai maradványtünetek vizsgálatára

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet új kutatási projektet indít a COVID-19 okozta idegrendszeri zavarok és maradványtünetek vizsgálatára, melyben a Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központja, illetve Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézete is közreműködik.

Az újonnan induló kutatás célja a neurológiai utótünetek vizsgálata a gyulladás, az agyi keringési és funkcionális konnektivitásbeli elváltozások, valamint a kognitív funkciók összefüggéseinek tekintetében, melynek keretén belül a COVID-19 fertőzésből felgyógyult, neurológiai maradványtüneteket mutató és nem mutató betegek és egészséges kontroll személyek vizsgálata fog megtörténni. A tervezett vizsgálat további célja, hogy megvizsgálja a COVID-19 hatását a gyakori neurológiai betegségek progressziójára.

A kutatási projekt által nem csupán az új típusú koronavírus idegrendszerre gyakorolt hatásának megértéséhez kerülhetünk közelebb, hanem a gyulladásos folyamatok és az agyi-retinális keringés, strukturális és funkcionális agyi szerveződés és kognitív funkciók tágabb összefüggéseinek feltárásával a gyakori idegrendszeri betegségek esetén alkalmazható, új diagnosztikai módszerek kidolgozásához is.